IJsclub Centrum

Oostzaan

IJsclub Activiteiten

December 2023
M D W D V Z Z
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Komende Activiteiten

Geen evenementen

(Oorspronkelijk geschreven door N.M. Mul voormalig secretaris)

In het bezettingsjaar 1941 kwam een aantal Oostzaners bijeeen om een ijsvereniging op te richten. Ondanks het waterrijke gebied voelde men toch het gemis van een goede ijsbaan, waarop kon worden geschaatst als de poldersloten niet meer berijdbaar waren zodra er sneeuwval kwam.

Als bestuurders meldden zich F. Snip als voorzitter, K. de Dood als secretaris, H. Brouwer als penningmeester en als leden J.Onrust Dzn, J. Lust, J. wit en Alb. Lust. Men had nu wel een vereniging, maar geen baan. Bij een goede ijsvloer werd een baan uitgezet op de Kolksloot. De wedstrijdcommissie bestond toen uit de heren A. Andrek, J. D. de Boer, C. de Boer, dhr. Griff ioen en G. Dral. Men deed het bij Centrum maar meteen officieel, want er werd ook een baan-controle commissie in het leven geroepen, die bestond uit wijlen de heren H. Brouwer, H. Meijer, D. Onrust Dz, J. Hut, S. Spruitenburg, K. Walst, W. Vonk, D. Taams, G.Kuiper, W. Swart, P. Brouwer en J.B. Smit.

Helaas kon men de Kolksloot maar weinig gebruiken als ijsbaan, want door de sterke stroming en de diepgang van 1.20 meter onder polderpeil was het ijs snel onbetrouwbaar. Men ging op zoek naar een betere gelegenheid. Die werd gevonden toen tuinder J. Boom zijn bedrijf sloot. Men kon zijn voormalige tuin huren, met als afmetingen 240 x 40 meter. Deze was zodanig aangelegd, dat er een wedstrijdbaan kon worden uitgezet. Deze baan had het voordeel dat men na een paar nachten vorst al kon openen. Veel eerder dan de concurrentie in de omliggende plaatsen. Dit vanwege de geringe hoeveelheid water. Maar ook hieraan kwam een einde, want in 1968 moest de baan wijken voor uitbreiding van het dorp (nu Klaverweide). Gelukkig kwam er uitkomst. Er werd een baan aangelegd in de Twiskepolder waarop een officiële 400 meter baan kon worden uitgezet.Een jaar later, in 1969, kwam daarop een mooi gebouw, dat de accomodatie tot een groot geheel vormde. IJsbaan Centrum heeft vele voorzitters gekend, o.a. F. Snip, D. Busch, P. Bakker, G. Rep en M. Buth. Van het jubileumjaar 1991 is een herdenkingsblaadje uitgegeven met daarin enkele aardige gebeurtenissen van Oostzaners.

 

Als voorbeeld het volgende krantenartikel.

Strijd om de damestitel had onverkwikkelijk slot. De strijd om de Zaanse titel voor dames, gisteravond op de baan op de baan van Lambert Melisz te Westzaan, had een onverkwikkelijk einde. Het duel tussen de Westzaanse favoriete Gerda Balk en de sterke Oostzaanse Alie Bindt, aan het slot vande halve competitie, die de finalisten moesten rijden, was de bron van alle ellende. Als Gerda Balk deze strijd zou winnen, dan was zij Zaanse Kampioene. Zou Alie Bindt de overwinning voor zich opeisen dan hadden Gerie Huitema (Zaandam), Gerda Balk en Alie Bindt zelf in deze halve competitie ieder een wedstrijd verloren en zou men opnieuw de strijd tegen elkaar moeten aanbinden om tot de definitieve uitslag te komen. Vader had stem in 't kapittel Edoch, Gerda Balk en Alie Bindt gaven elkaar geen duimbreed toe.In een uiterst spannende strijd schoten ze tegelijkertijd door de finish. Er waren zes juryleden. Drie juryleden zeiden Alie Bindt heeft gewonnen, Drie andere juryleden zeiden Gerda Balk heeft gewonnen. De Heer J.P Aafjes van het district Zaanstreek riep door de luidspreken: De stemmen staken. Er was maar één oplossing mogelijk: Overrijden. Gerda Balk was hiertoe bereid, Alie Bindt niet. Toen de heer Aafjes omriep dat Alie Bindt niet wilde overrijden kwam de Oostzaanse vader naar de plaats waar de juryleden stonden toe en gaf hun te verstaan dat hij het was die z'n dochter "ze is maar 15" geen toestemming gaf om weer over te rijden. Dit zou teveel van haar krachten vergen. Toen de heer Aafjes verklaarde dat dit onsportief was ging de heer Bindt daar ongezouten en met enige krachttermen op in. Het ging er allemaal nogal rumoerig aan toe. Waar de schoen knelde bleef het echter knellen. Alie Bindt reed niet over. Gerda Balk werd dus kampioen van de Zaanstreek Gerie Huitema werd tweede Alie Bindt derde en Tinie Niele uit Krommenie vierde.